Typoja säästämättä ja laadusta tinkien eteenpäin!
The Last Winter (USA, 2006)
Ohjaus: Larry Fessenden
Pääosissa: Ron Perlman, James LeGros, Connie Britton

The Night Of The Comet (USA, 1984)
Ohjaaja: Thom Eberhardt
Pääosissa: Catherine Mary Stewart, Kelli Maroney, Robert Beltran

Blue State (USA, 2007)
Ohjaaja: Marshall Lewy
Pääosissa: Breckin Meyer, Anna Paquin, Joyce Krenz

Outpost (UK, 2007)
Ohjaaja: Steve Barker
Pääosissa: Ray Stevenson, Julian Wadham, Richard Brake

Control (UK, 2007)
Ohjaaja: Anton Corbijn
Pääosissa: Sam Riley, Samantha Morton, Alexandra Maria Lara

Elokuvan kerrontaa on kritisoitu laahaavaksi ja tässä väitteessä on pieni totuudensiemen. Sykähdyttäviä keikkakohtauksia lukuunottamatta kerronta rientää turhia kiireitä vailla, jonka näen enemmänkin elokuvan vahvuutena kuin sen heikkoutena. Turha kiireellisyys kun usein johtaa elokuvan fokuksen katoamiseen.
Diary Of The Dead (USA, 2007)
Ohjaaja: George A. Romero
Pääosissa: Joshua Close, Scott Wentworth, Michelle Morgan

ohjaajalegenda harrastanut yhteiskuntakritiikkiä elokuvissaan onnistuneesti jo 60-luvulta lähtien. Kauhu ei ole genrenä sieltä helpoimmasta päästä tuoda esille yhteiskuntakritiikkiä siten, että yleisö sitä välttämättä jaksaisi ymmärtää saati sitten, että se ottaisi sitä vakavasti. Eikä aivokuolleiden megalomaaninen verellä, lihalla ja rustoilla mässäily välttämättä sovi ensihätään ihanteelliseksi alustaksi yhteiskuntakritiikille. George A. Romero on kuitenkin osoittanut, että myös Zombie-elokuvan kautta voidaan kritisoida maailman menoa ja ihmisyyden loputonta typeryyttä.
Kuultuani ensimmäisen kerran Romeron uusimman, Diary of the deadin olevan ulkona ja saaneen ristiriitaisen vastaanoton, olin luonnollisesti innostunut. Land of the dead jätti väljähtäneen maun suuhun, joten odotin Romeron uusimman korjaavan potin tuoretta muotia edustavalla kerrontatyylillään. Voi kuinka olinkaan väärässä.
Diary of the dead sekä De Palman Redacted ovat varoittavia esimerkkejä siitä kuinka helposti liiallinen vaahtoaminen voi lopulta koitua elokuvan kohtaloksi. Niin Diary of the dead kuin Redacted kritisoivat yhteiskunnan mielenkiintoisia epäkohtia, mutta ne menevät kritiikissään niin pitkälle, että itse päätarina muuttuu mielenkiinnottomaksi mössöksi.
Diary of the dead kaatui sudenkuoppaan, jossa ohjaaja turvautui keskinkertaisiin säikyttelykohtauksiin ja unohti aidon tunnelman rakentamisen keskittyessään ongelmakohtien osoitteluun. Elokuvan alkuvaiheiden jälkeen sanoma oli jo selvä, ei sitä olisi tarvinnut vääntää enää rautalangasta loppuun asti.
Siinä missä vanhat klassikot tutkiskelivat ihmisten sielunmaisemaa hienovaraisesti, mutta tehokkaasti, herättäen kysymyksiä katsojassa, tyytyy uusin iskemään jatkuvaa nalkutusta alusta loppuun. Mikä pahinta, Diary of the dead on korkeintaan keskinkertainen kauhukokemus, vailla sekä tarinan selkeää päämäärää että tunneyhteyksiä päähahmojen kohtaloon.
The Mist (USA, 2007)
Ohjaaja: Frank Darabont
Pääosissa: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden

Stephen Kingin tarinaan pohjautuva huikean hyytävä scifi-kauhu. Tarinan hienous piilee hetki hetkeltä avautuvassa näkymässä karmaisevasta totuudesta, ihminen on lopulta itselleen petoa vaarallisempi. Moisia tunnekuohujen vaihteluja en ole kokenut minkään scifi-elokuvan vuoksi sitten The Thingin. Darabont taitaa Kingin tarinoiden sovittamisen kankaalle.
Kunniamaininnat
No Country for Old Men (USA, 2007)
Coenin veljesten uusin oli jo valeltu oscareilla, täten odotettavissa oli, että elokuvan täytyi olla vähintäänkin hyvä. Hyvä se ei missään nimessä ollut, enemmänkin Loistava. Teknisesti täydellinen, mutta myös tarina vakuutti.
Sicko (USA, 2007)
Michael Moore on täällä taas, ja tiedossa on sitä tutun rankkaa provoa tiukille konservatiiveille. Sickossa Moore tunkeutuu syvälle yhdysvaltain umpisurkeaan Terveydenhuoltoon. Luvassa riipaisevia tositarinoita normaaleista jenkeistä joita kusetetaan olan takaa, jotta dollarit jäisivät heitä ”suojelevien” taskuun. Hieno dokkari, jonka tarjoama näkymä jättää todella irstaan maun suuhun.
Cloverfield (USA, 2007)
LOST (USA, 2004-)

LOST on oiva esimerkki siitä miten katsojan mielenkiintoa pidetään yllä. Jokainen jakso tuo jotain uutta alati selkenevään palapeliin. olivat ne sitten saaren kiehtovia salaisuuksia tai hahmojen syventämistä henkilökohtaisilla flashbackeilla. Erilaiset teemat kuten rakkaus, viha, suru ja pelko kantavat suurinta vastuuta sarjan kerronnassa, mutta Fokus pysyy alati sarjan suurimmassa mysteerissä, Saaressa. Hatunnosto täytyy myös antaa tekijöille joilla on ollut kanttia tiputtaa leikistä pidettyjä hahmoja.
Jyki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti